Skapa en mysig känsla hemma med fårskinn

07 augusti 2020
Lily Hansen

Fårskinn är en tidlös och ibland underskattad inredningsdetalj som kan ge en rustik och ombonad känsla i många hem. Och det är inte bara de som föredrar en mer lantlig eller shabby chic inredningsstil som kan använda sig av fårskinn. Ett mjukt och ulligt inslag passar nämligen oftast precis lika bra i ett modernt storstadshem.

Det kan till exempel göra att en annars lite steril och kantig soffa upplevs som mer inbjudande och mysig. Ett fårskinn kan också vara perfekt att ha över sätet i bilen under årets kallare månader eller vara riktigt lyxigt att ha för hunden att sova på i hundkorgen. Det passar också bra i barnens pulka.

Inget skinn är det andra likt

En underbar egenskap med äkta fårskinn är att inget skinn är det andra likt. Varje får har sina egna unika färgvariationer och nyanser. Fårskinn kan också ha helt olika utseenden beroende på vilken fårras de kommer ifrån.

För svenskar kanske det är Gotlandsfårets gråskiftande päls, mer än någon annan fårras, som man tänker på när man ser ett fårskinn framför sig. Eller så kanske det är ett vitt och fluffigt fårskinn man får en bild av – ett klassiskt underlag vid fotografering av bebisar.

Ett etiskt och naturligt val

De flesta får i Sverige lever ett bra liv där de spenderar majoriteten av sina liv utomhus i en naturlig miljö. Fårskinn och fårskinnsprodukter av hög kvalitet kan man med fördel välja att köpa från lokala fårbönder. Då kan man känna sig säker på kvaliteten och även få svar på eventuella frågor man har om hur fåren har levt sina liv. Beroende på vad fårskinnet ska användas till kan man också vilja veta mer om hur det preparerats. Ett fårskinn som ska ligga i en barnvagn önskar man nog helst ska ha hanterats med giftfria produkter. 

Fler nyheter